top of page
strook_blauw_edited.png
ZZIB_LOGO_WIT.png

Honderd jaar geleden werd begonnen met de uitvoering van het Zuiderzeeproject. Het voorzag in de afsluiting en gedeeltelijke droogmaking van de Zuiderzee. Het was een verandering zonder weerga, die in tal van films is vastgelegd. Wat waren destijds de dromen? Wat is er van deze grootse landschappelijke en maatschappelijke transitie terechtgekomen?

Het antwoord op deze vragen is op 1 en 2 oktober te zien en te beleven in het Zuiderzeemuseum in de bijzondere tentoonstelling 'Hoor, hoor de dijk is dicht, de Zuiderzee in beeld, films en verhalen.'

De tentoonstelling is gebaseerd op het nieuwe, gelijknamige boek van Willem van der Ham. Het vertelt het fascinerende verhaal van het verdwijnen van de traditionele Zuiderzeesamenleving en de creatie van een nieuwe wereld. Nergens was de confrontatie tussen oud en nieuw zo groot als daar.  Voor filmers was deze dramatiek een rijke bron van inspiratie.
De gebeurtenissen op en rondom de Zuiderzee vormden het thema van prachtige speelfilms en documentaires. Een van de eerste films van Nederland, gemaakt in 1899, toont een kinderfeestje op Marken. De eerste gesproken woorden uit een Nederlandse speelfilm werden uitgeschreeuwd door een Volendamse visser. Als hij 'Hoor hoor de dijk is dicht ' roept, lopen de rillingen je over je lijf. Op de tentoonstelling zijn films en filmfragmenten te zien van de beste Nederlandse filmers als Gerard Rutten, Joris Ivens, Bert Haanstra, Johan van der Keuken, Kees Hin, Pieter -Rim de Kroon en vele anderen.

De tentoonstelling haakt in op een actueel thema: de enorme transities waarvoor de mensheid nu staat. De klimaatverandering bijvoorbeeld vraagt om een andere manier van leven en zal het landschap drastisch doen veranderen. Kunnen we van het verleden leren? Welke boodschap zit in de films verborgen? Alles begint met verbeelding. Dat laat deze rijke tentoonstelling goed zien.

bottom of page